Sigmund Setreng skriver i et leserinnlegg i Dagbladet 12. mars: Det munn-og
klovsykeviruset som nå angriper Europa, er en ny, spesielt aggresiv variant,
først oppdaget i India i 1990.Det har spredt seg til store deler av Asia,
Afrika og Sør-Amerika. En global epidemi. Viruset angriper et bredere
spekter av klovdyr. Akkurat nå er det utbrudd i Sør-Korea, Japan og
Sør-Afrika.
Britiske veterinære forskere nevner EU-systemet som spesielt farlig for
spredning hos oss. Illegal kjøttimport over de svakest kontrollerte delen av
EU-grensen og seinere fri flyt.
Institutt for dyrehelse i Pirbright Surey i England, mener at den sansynlige
kilden til virusutbruddet i England var matrester fra hoteller og
restauranter gitt som mat til svin, og et kjøttprodukt fra Asia som
opprinnelsen.
Sigmund Setreng nevner også husdyrsykdommer som svinefeber og
dyretuberkulose som vil følge de samme smittevegene fra Asia og til Europa
så lenge frihandelen eksisterer.
På nyhetene i går ble det også nevnt at dette viruset oppfører seg
annerledes enn det man forventer. Der ble det påstått at inkubasjonstida var
lengere (14 dager til tre uker) enn vanlig.
I skrivet Knut Rognes la ut i går står det (så langt jeg klarte å tolke det
med min stavrete engelsk) at inkubasjonstida er kortere enn vanlig, og at
dyr som er nysmittet blir smittefarlig raskere enn forventa.
Det dreier seg om en til to dager raskere. Dette gjør at bekjempelsen går så
dårlig, påstår denne veterinæren, fordi det tar for lang tid å slakte ned
smitta besetninger.
Mitt standpunkt er under utvikling, og nå er det slik:
Jo, Jon Ivar Skullerud, Dette er svartedøden.
Den må bekjempes med alle midler.
I en brosjyre jeg har fått fra SDT( Statens Dyrehelsetilsyn) står det at
produktiviteten til MKS-ramma dyr vil halveres. Med mennesker ville vi være
fornøyde om de overlevde en pest, men sjøl for oss er det grenser for
reduksjon i yteevne før det blir katastrofe. Med husdyr er det hele et
økonomisk spørsmål.
Sykdommen må stoppes om det er mulig, og det er her eksportinteressene
hindrer effektivitet, slik jeg forstår det. Og da dreier det seg ikke først
og fremst om kjøtteksport, men om eksport av levende dyr.
Strategien som blir beskrevet av denne engelske veterinæren går ut på
først å slakte og destruere alle syke dyr, så vaksinere alle dyr i en
omkrets av f.eks. tre km. fra dette utbruddet. Denne vaksineringen må da
skje umiddelbart og vil kunne danne en buffer med immune dyr mellom den syke
besetningen og uvaksinerte dyr. Dette vil, som han sier , spare oss for
store nedslaktinger og det virker vennligere på publikum. Og også oss bønder
vil nå jeg si.
Nå får man to problemer.
Det ene er at dyr som er vaksinerte ikke kan eksporteres før det har gått ei
viss karantenetid. Jeg forstår det slik at det er 12mnd. uten sykdom etter
vaksinering.
Det andre er at slike dyr vil ha antistoffer mot MKS i blodet og vil gi pos.
utslag på test.Det er slike tester som nå brukes til å påvise at dyra er
smittet av MKS og må destrueres. Ved å blande slike dyr med dyr uten vaksine
vil vi få en usikkerhet.
Hvorfor finnes det bare en dyr vaksine? Før lagde de vaksiner av svekka
virus, men det var ikke alltid at viruset var svekka nok, slik at sykdom
kunne slå ut fra en slik vaksine. De har gått bort fra denne typen. Om det
er mulig å lage en billig vaksine vet ikke jeg. Det er sansynlig at
legemiddelindustrien her også bare tenker profitt.
Jeg takker for konstruktive innspill og gleder meg over ny kunnskap.
Jeg klapper daglig 35 snuter eller muler og ansvaret for deres helse er
ganske tyngende akkurat nå.
_________________________________________________________________________
Get Your Private, Free E-mail from MSN Hotmail at http://www.hotmail.com.
This archive was generated by hypermail 2b29 : Tue Mar 27 2001 - 12:36:16 MET DST